Syyskuun infoa 2008

2. 5. 6. -luokka


Vauhtia riittää ja huumori kukkii niin luokassa kuin sen ulkopuolellakin. Läksyistä on syytä pitää huoli, ne ovat muutamilla tupanneet jo vähän unohtumaan. Muuten meillä menee hyvin!!Mari

2. lk

- Metsä: puut, marjat, ötökät ja siellä liikkuminen. Liikenne: Tunnistetaan tavallisimmat liikennemerkit ja osataan käyttäytyä niiden mukaisesti.

- Liikunnassa kuvasuunnistusta, jonka  avulla lähiympäristö tulee tutuksi.

- Musiikki: Lauluja syksystä ja eläimistä. Tasajakoinen rytmi ja sen ilmentäminen kehosoittimilla ja rytmisoittimilla. Musiikkiliikunnassa käsitteet hidas ja nopea.

- Äidinkielessä lukukirjasta ”Metsässä” -jakso, oman tekstin kirjoittaminen, kaksoiskonsonanttien harjoittelu sekä pitkien vokaalien kertaaminen. Isojen ja pienten kirjainten kertaus.

- Matematiikassa kymmenylitykset sekä vähennys- että yhteenlaskussa. Koe kuun lopussa.

- Käsityö-kuvaamataito jatkuu Majakkasaari-projektissa. Teemme myös sähkötyöt majakkaan, sekä muotoilemme hahmoja.

5.-6.-luokat

- Siirrymme biologian jaksoon, historian kirjat voi jättää pulpettiin ja Luonnonkirja kulkee matkassa mukana. Tutkimme ravinnontuotantoa. Tämä näkyy mm. kuvataiteessa.

- Matematiikassa murtoluvut ja jaollisuus, koe kuun lopussa

- Äidinkielessä harjoittelemme mm. lähdekritiikkiä, tietotekstin kirjoittamista, sekä käsialakirjoittamista

- Liikunnassa suunnistuskausi alkaa piakkoin, perjantaina juoksemme pitkää matkaa.

- Musiikissa aloitetaan bändisoitto, teoriassa kerrataan jo opittuja asioita

Päivämääriä

15.9. 5.-6. luokkalaisten Pirtin kehräämön vierailu. Lähdemme koululta Peran kyydillä 12.30 ja palaamme 15.00 alkaen kehräämöltä jälleen Peralla. Päivälle tulee pituutta normaalia enemmän ja korvaamme ylimääräisen tunnin myöhemmin sovittuna ajankohtana.

17.9. ke 2, 5.-6. Luonnontieteiden tutkimuspäivä.

24.9. ke 2, 5.-6. luokka kodalla tutkimassa syksyistä luontoa Jaanan johdolla. Lisätietoa lähempänä.

Lyijykynä

Pehmeä ja hauras grafiitti tarvitsi pidikkeen ja aluksi grafiittipötky käärittiin naruun. Nykyisen lyijykynän alkuna pidetään 1565 Englannissa valmistettua kynää, jossa grafiittipalanen on kiinnitetty puiseen uraan. Valmistusprosessissa grafiitti jauhetaan hienoksi ja sekoitetaan saveen. Grafiittipuikot saadaan survomalla massa pusertimeen, josta massa työntyy ulos kuin spagetti pastakoneesta. Puikot kuivataan ja hehkutetaan uunissa ja lopuksi suljetaan puiseen kuoreen. Kiinassa keltainen väri yhdistettiin kuninkaallisiin ja arvostettuun asemaan, joten lyijykyniä alettiin tuotteistaa maalaamalla ne keltaisiksi.